fbpx Skip to main content Skip to search

Archives for Плата

Книговодство, плати

Известување за зголемување на минималната плата и субвенционирање на придонеси

Зголемување на минилна плата и субвенционирање на придонеси од задолжително социјално осигурување при зголемување на плата.

 

Информираме дека заклучно месец Декември 2019 задолжителната минималната плата ќе изнесува 14.500 ден. Доколку сте Вие или ваш вработен пријавен на минимална плата истата треба да ја промените 14.500 заклучно месец Декември. Субвенционирање на придонесите за минимална плата се добива на разликата од 12.600 (предходната минимална плата)  до 14.500 (ново назначената минималанта плата).

Напомена: персоналниот данок од 10% во промената на минималната плата останува на терет на компанијата. 
 

Кој може да користат субвенционирање на придонеси

Прочитај повеќе

Покачена минималната плата во Македонија – Какви се измените во законот?

МИНИМАЛНА ПЛАТА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 12.000ден. Плата Септември-Октомври

Изгласан е законот за минимална плата во Република Македонија (“Службен весник на РМ” бр. 11/12…129/15 – во понатамошниот текст: Законот).

Нови измени во законот за плата, од месец септември платата ќе изнесува 12.000 денари, односно бруто плата во износ од 17.130 денари за сите вработени во приватниот секор. Соопшти денеска министерот за финансии Драган Тевдовски.

Законот стапува на сила за септемвриската плата која најдоцна законски мора да се исплати до 15 октомври 2017 година.

Во зимената на законот е опфатена и финансиска помош за работодавците кои досега не исплатувале пониска плата од 12.000 денари на своите вработени,  подеталните информации за тоа кој ќе ја добива оваа финансиска помош може да ги погледнете во законската одредба.

 

Прочитај повеќе