fbpx Skip to main content Skip to search

Posts by admin

Избери вистинско сметководство

Како да го изберам вистинскиот сметководител за мојот бизнис?

Една од најважните одлуки која треба да се направи при започнување на секој бизнис, но и за веќе постоечки и растечки компании, е изборот на соодветно сметководство. Иако навидум ова делува како многу едноставна работа, сепак треба да се има на ум дека од овој избор ќе зависи идната финансиска слика на вашата компанија.

Добар сметководител ќе помогне во ширењето на вашиот бизнис, при што ќе внимава на вашиот буџет, додека лош избор на сметководство може да ве чини многу пари на долг рок.

Кои се најчесто поставувани прашања кога е во прашање изборот на сметководител?

Прочитај повеќе
Финансиска помош за компании

Објавени се новите бескаматни кредити за микро и мали компании

Во текот на оваа недела, Владата во соработка со Европската Унија изврши промоција на новата линија бескаматни кредити Ковид 3. Со оваа линија се распределуваат средства од 31 милиони евра помош.

На јавниот повик објавен од Развојната банка на Северна Македонија (РБСМ) може да се обратат сите микро и мали трговски друштва (ДООЕЛ, ДОО и сл.), како и трговците поединци (ТП) и занаетчии кои се погодени од коронакризата во текот на оваа година.

Прочитај повеќе
Kako da otvoram firma

Кои се сите потребни чекори за да отворам фирма?

Сигурно некогаш сте си го поставиле себе си ова прашање – Дали треба да започнам сопствен бизнис? Но, секогаш сте замислувале дека целиот процес на отворање на нова фирма е доста сложен.

Дозволете да ви покажеме дека е многу поедноставно отколку што мислите. Доколку имате желба за да започнете нешто самостојно, можете уште денес да почнете со остварување на вашиот сон.

Прочитај повеќе

БиН ДИЗАЈН – Успешна Македонска Бизнис Приказна

БиН ДИЗАЈН – Успешна Македонска Бизнис Приказна

Секојдневно ги следиме успешните искуства на познатите светски бизнисмени кои не опкружуваат на социјалните мрежи и телевизијата. За промена, ние како сметководствено биро решивме да споделиме една успешна приказна од нашиот клиент БиН ДИЗАЈН кој бележи значителен раст во гипсарската идустрија прераснувајки во голема компанија со високи светски стандарди.

Прочитај повеќе
данок на добивка

Кој сè подлежи на данок на добивка? Како се пресметува истиот?

Секој сопственик на фирма/компанија треба да знае дали подлежи на данокот на добивка и како истиот се пресметува.

 

Кои се правни облици подлежат на данокот на добивка?

 1. Трговците поединци
 2. Друштвото со ограничена одговорност едно лице-ДООЕЛ
 3. Друштвото со ограничена одговорност-ДОО
 4. Акционерски друштва-АД

Важно: САМО ДОКОЛКУ КОМПАНИИТЕ ОСТВАРУВААТ ПОВЕЌЕ ОД 3.000.000 ден приходи во текот на една година.

Кои организациони облици се исклучени од данокот на добивка?

 1. Здруженија на граѓани
 2. Фондации
 3. Странски организации
 4. Други здруженија регистрирани според законот за здруженија и фондации

*Кај овие организацони облици приходите отстварени по основ на: приходи од членарини, доброволни прилози, донации, грантови, подароци. Но доколку истите обавуваат стопанска дејност нивниот приход се оданачува со 1% на вкупните приходи остварени од стопанската дејност (доколку надминуваат над 1.000.000 денари).

 

Како точно се пресметува данокот на добивка?

Прочитај повеќе
smetkovodstven kalkulator

Колку чини професионално сметководство?

  КОЛКУ ЧИНИ ВАШЕТО СМЕТКОВОДСТВО ?

  За да добиете брза понуда за вашиот книговодствен трошок, пратете ни ги вашите информации преку пополнување на полињата на калкулаторот од вашата лева страна. Нашата фирма ќе ви ја достави  најдобрата понуда за вашиот бизнис во најкраток можен рок.

  побарај понуда за книговодство

  За Александар-АК

  Александар-АК сметководственото биро е основано во 1999 година. Повеќе од 21 година секојдневно опслужуваме повеќе од 350 компании, локални и интернационални. Мисијата на нашата компанија е да изградиме цврста бизнис врска со секој од клиентите која ќе се потпира на сигурност и доверба. Високата експертиза е гаранцијата позади нашата работа. Таа помагаат во градењето на довербата. Задоволните клиенти ни се единствена цел, па затоа како компанија инвестираме секојдневно во дигитализација која ја зголемува нашата ефикаснот и навремена достпаност на информацијата до нашите клиентите. 

  Вашиот бизнис ни е еднакво важен како и нашиот.

  Прочитај повеќе

  Безкаматни кредити за микро, мали и средни компании

  Втор повик за финансиска помош на работодавачите од приватниот сектор опватени микро мали и средни компании. 

  Развојната Банка на Р.С.Македонија објави втор повик за помош на компаниите во оджување на нивното текновно работење. Вкупниот износ одреден за оваа помош изнесува 492.000.000,00 денари.

  Кој се може да поднесе апликација за кредит?

  Претпријатија од сите дејности, кои се регистрирани во Република Северна Македонија, со број на вработени до 250 лица, а коишто ги исполнуваат следните критериуми:

  Прочитај повеќе

  Финансиска помош за работодавачите од приватниот сектор за исплата на плати

  Финансиска помош на работодавачите од приватниот сектор за исплата на платите за месец Април и Мај 2020 година.

  Влада на седницата одржана на 02.04.2020 донесе одлука за директна помош за работодавачиот од приватниот секор, со тоа што ќе овозможи подршка при исплаќањето на платите за месец Април и Мај до најмногу 14.500 денари месечно по вработен. Компаниите кои ќе користат државна помош имаат обврска за задржување на вработените 4 месеци по истекот на истат. 

   

  Кои компании имаат право да аплицираат за државната помош?

  Прочитај повеќе

  Колку чини сметководството за твојата компанија ?

   СМЕТКОВОДСТВЕН КАЛКУЛАТОР  

   За да добиете брза понуда за вашиот сметководствен- трошок, пратете ни ги вашите информации преку пополнување на полињата на калкулаторот од вашата лева страна. Нашата фирма ќе ви ја достави  најдобрата понуда за вашиот бизнис во најкраток можен рок.

   Што добивате во цената ?

   Прочитај повеќе
   Книговодство регрес за годишен одмор

   Најнови информации за пресметката на регресот за годишен одмор!

   Регресот за годишен одмор работодавецот мора задолжително да го исплати на секој вработен кој бил во работен однос најмалку 6 месеци.

   На кои врaботени им следува регрес за годишен одмор и колку изнесува?


   На секој вработен кој работел најмaлку 6 месеци кај ист работодавач во текот на една календарска година му следува надомест по основ на регрес за годишен одмор познат како К-15.  Минималниот регрес за годишен одмор изнесува 40% од просечната исплатена нето плата во РМ во предходните три месеци.

   Последните податоци за просечна нето плата се за месец мај која изнесува 24.509 ден.

   Детално елаборирање и пресметка на регресот за годишен одмор.


   Да ве предупредиме – 40% од просечната нето плата во Република Македонија, а не просечна плата во вашата компанија. Просечната плата во РМ се менува често, па така зависно од месецот во кој сакате да го исплатите регресот за годишен одмор треба да проверите во тој месец колку е просечната плата во РМ.

   Според анализите и просекот кој го зема книговодственото биро Александар-АК ве советуваме:

    

   Прочитај повеќе