fbpx Skip to main content Skip to search

Вести

Од 01. Јануари 2018 измени во законот за персонален данок нов-начин на плаќање и поднесување

Со измените во законот кој стапува на сила од 01.Јануари 2018 Управата за јавни приходи воведе нов начин за пресметка и плаќање на персоналниот данок на доход.

Пресметка и плаќањето на персоналниот данок на доход ќе се врши преку новиот систем на УЈП каде што ќе треба да се поднесе електроска пресметка за приход и данок.

Линк до новиот систем за Е-Персонален данок:  https://e-pdd.ujp.gov.mk/ppf/home.seam

Кој се треба да поднесе електронска пресметка за приход и данок?

Правни лица и сметководители кои водат деловни книги: Имаат исплатено и исплатуваат приходи по сите основи на физички лица кои се резиденти на Р.Македонија и не резиндентит. Плаќањето по освно плата на вработени не влегува во оваа пресметка.

Физички лица – резиденти на Р.Македонија: Кои отстваруваат приходи од други други физички лица или приходи од странство. Лицата кои отстваруваат приходи од самостојна дејност не подлежат на оваа пресметка.

Физички лица – нерезиденти: Кои отстватуваат приходи од лица кои се резиденти на Р.Македонија.

Кои се придобивките од овој систем?

Прочитај повеќе

Цена за твоето сметководство

  СМЕТКОВОДСТВЕН КАЛКУЛАТОР  

  За да добиете брза понуда за вашиот сметководствен- трошок, пратете ни ги вашите информации преку пополнување на полињата на калкулаторот од вашата лева страна. Нашата фирма ќе ви ја достави  најдобрата понуда за вашиот бизнис во најкраток можен рок.

  Што добивате во цената ?

  Прочитај повеќе
  книговодство завршна сметка

  Не дозволувајте да ја дочекате завршната сметка неподготвени! Отворени конта? Нелиценциран книговодител?

  -1210Денови -14Часови 00Минути -35Секунди

  Што треба да проверите пред предавање на завршната сметка?

  Прочитај повеќе
  к-15 книговодство

  Напомена ! Исплата на К-15 е задоложителна до крајот на годината !

  К-15, регресот за годишен одмор работодавецот мора задолжително да го исплати на секој вработен кој бил во работен однос најмалку 6 месеци.

  На кои врaботени им следува К-15 и колку изнесува?


  Секој вработен кој работел најмaлку 6 месеци кај ист работодавач во текот на една календарска година му следува надомест по основ на регрес за годишен одмор познат како К-15.  Минималниот регрес за годишен одмор изнесува 40 % од просечната исплатена нето плата во РМ во предходните три месеци.

  Детално елаборирање и пресметка на регресот за годишен одмор.


  Да ве предупредиме 40% од просечната нето плата во Република Македонија, а не просечна плата во вашата компанија. Просечната плата во РМ се менува често, зависно од месецот во кој сакате да го исплатите регресот за годишен одмор треба да проверите во тој месец колку е просечната плата во РМ.

  Според анализите и просекот кој го зема книговодственото биро Александар-АК ве советуваме:

   

  Прочитај повеќе
  книговодство, книговодствено биро

  Го запазувате ли нормативот за производство? Казни од 2000 Евра

  Потсетување за нормативот за производство! Казни над 2000 евра

  Би сакале да ве потсетиме (известиме) да го запазите нормативот на производство кој е најприсутен во прехрамнената индустрија (пицерии, пекари, сендвичари, ресторани).

  Сите компании кои се во дејноста на производството се обврзани да ги пријават сите потребни компоненти кои им се потребни во секојдневното испорачување на производот. Компонентите кои се составен дел на производот треба да бидат впишани во нивната права пропорција (грама, милилитри, центиметри).
  Поднесувањето на нормативот за производство на заверка се доставува до општината во која компанијата работи (општината во која е регистрирана компанијата).

  Нормативот за производство има право да го побара и контролира пазарната инспекција, па затоа истиот е потребно да се наоѓа во самите работни простории.
  За непоседување или нерегуларен норматив се изрекуваат глоби кои почнуваат од 2000 евра во зависност од големината на прекршокот.

  Подетално елаборирање од практичен аспект на Нормативот за производство.

  Прочитај повеќе

  Колкава е твојата доза на мотивација?

  Со оваа статија би сакале повеќе да ја елаборираме мотивацијата и како нејзиното правилно дозирање помага во надминување на секојдневните проблеми и стресови.

  Со мотивацијата прв пат се сретнуваме во спортот или барем таму можеме да ја видиме и почувствуваме јасно. Што значи доволно мотивиран спортист? Нокаутот во рингот, решавање натпревар со 3-ка кој изгледа како невозможен за победа во кошарката, хет трик во една фудбалска утакмица, подгинување на трофеј на Ролан Гарос…

  Мотивацијата е натприродна сила која му овозможува на човечиот ум да отиде над своите зацртани граници, правејќи го  да се издвојува од другите.

  Да се вратиме на бизнисот и примерери за правилно мотивациско дозирање.

  Зошто ни е потребна мотивацијата?

  Прочитај повеќе

   СМЕТКОВОДСТВЕН КАЛКУЛАТОР  

   За да добиете брза понуда за вашиот сметководствен- трошок, пратете ни ги вашите информации преку пополнување на полињата на калкулаторот од вашата лева страна. Нашата фирма ќе ви ја достави  најдобрата понуда за вашиот бизнис во најкраток можен рок.

   Што добивате во цената ?

   Прочитај повеќе

   Вработување книговодител во Александар-АК

   Пронаоѓањето работно место

   Главниот проблем кој ги демнее луѓето. Почнува од најраната фаза по завршување на средното образование или факултет, кога се здобивамe со притисокот да станеме ,,свои “, под тоа  ,,свои” се мисли финансиски независни, надвор од комфортната зона во која сме живееле. Со овој пробелм не се судруваат само младите луѓе каде што притисокот доаѓа по редот на нештата, туку потешкиот притисок е токму кај повозрасните кој поради разни причини бараат работа или ново работно место. Таму притисокот е обезбедување егзистенционални услови за фамилијата и обезбедување подобар живот.

   Книговодствено биро Александар-АК има потреба од книговодител, сите кандидати кои ги исполнуваат условите и се чувствуваат подготвени за промени би биле добредојдени во нашата комапнија. За повеќе информации околу условите и барања за работата ве молиме кликнете на вработување во Александар-АК.

   ВРАБОТУВАЊЕ ВО АЛЕКСАНДАР-АК

   Прочитај повеќе

   Дали сте размислувале за отворање сопствен бизнис во Македонија ?

   Дали сте размислувале за отворање сопствен бизнис?

   Шансите се дека дефинитивно некогаш сте размислувале на оваа тема, но и дека веројатно не сте имале доволно храброст да истражувате подетално и да се зафатите на следните чекори.

   Се чини дека токму во Република Македонија, како и блиските балкански земји, генералните размислувања на населението се во насока на завршување формално високо образование, а потоа и класично вработување во веќе постоечки бизниси и институции.

   Дали после години работно искуство, работењето за плата наместо профит ви одговара? Колку пати во неделата давате 120% и никој тоа не го наградува?

   Прочитај повеќе
   Сметководсво

   Дали плаќате прескапо сметководство?

   Често поставуваните прашања кои ги добиваме: 

   Kолку чини водењето сметководство за нашата комапнија ?

   За да одговориме на вашите барања воведовме калкулатор, каде што вие ке можете во неколку чекори да дознаете колку би ве чинело сметководството за вашата компанија во Александар-АК.

   Само со еден клик на калкулаторот до вашата цена. 

   КАЛКУЛАТОР

   Што добивате во цената ?

   Прочитај повеќе