fbpx Skip to main content Skip to search

Вести

Укинување на Радио дифузна такса за граѓаните и фирмите – Заостанат долг?

На 19. Септември се донесоа измените на законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (радиодифузна такса) кој стапува на сила од Октомври. Законот предвидува укинување на радиодифузната такса од 190,00 денари, олеснувајќи ги граѓаните и фирмите за 2280 денари на годишно ниво. Аудиовизуелни медиумски услуги на националната телевизија (МРТ) ќе бидат финансирани од: буџетот на Р.М, приходи од програмата која МРТ ја произведува, како и приходи од кабелските оператори.

Фирмите со заостанат долг ќе бидат обврзани да го подмират својот долг заклучно месец Семптеври, извести Управата за јавни приходи.

Прочитај повеќе

Покачена минималната плата во Македонија – Какви се измените во законот?

МИНИМАЛНА ПЛАТА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 12.000ден. Плата Септември-Октомври

Изгласан е законот за минимална плата во Република Македонија (“Службен весник на РМ” бр. 11/12…129/15 – во понатамошниот текст: Законот).

Нови измени во законот за плата, од месец септември платата ќе изнесува 12.000 денари, односно бруто плата во износ од 17.130 денари за сите вработени во приватниот секор. Соопшти денеска министерот за финансии Драган Тевдовски.

Законот стапува на сила за септемвриската плата која најдоцна законски мора да се исплати до 15 октомври 2017 година.

Во зимената на законот е опфатена и финансиска помош за работодавците кои досега не исплатувале пониска плата од 12.000 денари на своите вработени,  подеталните информации за тоа кој ќе ја добива оваа финансиска помош може да ги погледнете во законската одредба.

 

Прочитај повеќе

Потребни ви се информации за финансии и сметководство? На вистинското место сте!

Добредојдовте на официјалниот веб сајт на Александар-АК. Ние сме книговодствено биро, кое отсега, па натаму, на интерактивен начин ќе ве едуцира и запознава со важноста на финасиите во растот на еден бизнис.

Во ова модерно време, кога се’ поголем број на индивидуи се спремни на чекорот да бидат „сам свој газда“ и да преземат претприемнички зафат, потребата од правилни и навремени информации во овој сектор станува исто така позначајна.

Преку официјалниот сајт (https://aleksandarak.mk ) и официјалната страница на Facebook (https://www.facebook.com/aleksandarakmk/), вие ќе можете да дојдете во допир со информациите кои ќе ви ги понудиме и со кои се надеваме дека ќе ги задоволиме вашите потреби.

Сите новости и информации поврзани со сметководството, книжењето, даноците и правилниците ќе бидат секојдневна тема на елаборирање на нашиот веб простор.

 

 

Прочитај повеќе